Sikker sex

Sikker sex handler om å redusere risikoen for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) og uplanlagt graviditet. Her er noen tips for å ha sikker sex:

Bruk kondom: Kondom er den mest effektive måten å beskytte seg mot SOI. Kondomer kan brukes under vaginal-, anal- og munnsex.

Bruk prevensjon: Hvis du ikke ønsker å bli gravid eller ønsker å beskytte deg mot SOI, bruk prevensjon som p-piller, p-stav, spiral eller andre prevensjonsmidler som er tilgjengelige.

Test deg regelmessig: Det er viktig å teste seg regelmessig for SOI, spesielt hvis du har vært seksuelt aktiv med flere partnere. Mange SOI kan være asymptomatiske, så det er viktig å teste seg selv selv om man ikke har noen symptomer.

Unngå deling av sex-leketøy: Hvis du bruker sex-leketøy, bør du ikke dele dem med andre uten å rengjøre dem grundig først.

Vær åpen og ærlig: Snakk med partneren din om SOI, prevensjon og hva du er komfortabel med. Å være åpen og ærlig kan bidra til å unngå misforståelser og øke sjansen for å ha en trygg og god seksuell opplevelse.

Vær edru: Å være edru kan hjelpe deg å ta bedre beslutninger om sex og beskytte deg selv mot potensielle farer.

Det er viktig å huske at ingen metode for sikker sex er 100% effektiv, men ved å kombinere flere av disse tipsene, kan du redusere risikoen for SOI og uplanlagt graviditet.